Een welgemeende dank u van Enchanté

10.02.2022
Enchanté vzw

Ieder jaar gaat Easy Payments samen met jullie opzoek naar een goed doel om in de bloemetjes te zetten. In 2021 was dit Enchanté VZW. Zij hebben dankzij jullie het mooie bedrag van €1500 in ontvangst mogen nemen! 

Waarvoor zet Enchanté zich in?

Enchanté is een netwerk van hartelijke handelaars en burgers die kleine diensten aanbieden aan mensen die daar behoefte aan hebben,” zegt Marie, mede-oprichter van Enchanté.

Samen het hart op de juiste plaats

Welke diensten?

Het gaat om basisdiensten zoals een stopcontact om de telefoon op te laden, een glas water, een praatje, een kwartiertje met de krant, maar ook om uitgestelde diensten. Burgers kopen zo’n uitgestelde dienst – een kop koffie, een maaltijd, een knipbeurt, een brood, een cultuurticket, …
Andere burgers die deze dienst nodig hebben maar op dat moment niet kunnen betalen, vinden bij de deelnemende handelaars de beschikbare bonnen, kiezen er eentje en vragen om de dienst.

Vertrouwen

Registreren hoeft niet. Iedereen kan gewoon binnengaan bij onze handelaars en vragen om een basisdienst of uitgestelde dienst. “Wordt daar dan geen misbruik van gemaakt?” horen de oprichters van het Enchanté initiatief soms. Nee, Enchanté VZW gaat uit van vertrouwen. Er wordt vertrokken vanuit een bepaalde naïviteit en eerlijkheid: dat mensen die iets vragen, dat ook gewoon nodig hebben.

Kwetsbaar mogen zijn

Daarenboven zijn de diensten voor Enchanté niet het belangrijkste. Ze willen wie het nodig heeft verbinding helpen maken met andere mensen én met andere locaties in de stad. De andere burgers willen ze er bewust van maken dat er kwetsbare mensen zijn in hun buurt, en dat die er ook mogen zijn. Drempels verlagen doet Enchanté dus in twee richtingen.  

“Burgers zien wel dat sommige mensen in hun wijk of stad het moeilijk hebben, maar ze weten niet hoe ze kunnen helpen. We geven hun met de uitgestelde diensten een relatief makkelijke manier om bij te dragen. Wat is voor velen onder hen die ene koffie in de maand.” 

“Corona is voor veel mensen een periode van (extra) sociaal isolement en van financiële of andere stress. Dankzij het mooie ingezamelde budget van Easy Payments kunnen wij wie het moeilijk heeft uitnodigen in één van onze 70 Gentse handelszaken voor een uitgestelde koffie, soep, dagschotel of zelfs een avondje toneel of cinema.  Zo zorgen we voor elkaar in de brede zin van het woord, liefst zo dicht mogelijk bij elkaar in de buurt, de persoon die naast ons woont of die in onze wijk woont.” 

Hartelijk bedankt!

Graag bedanken wij onze trouwe klanten, die het mogelijk hebben gemaakt het mooie bedrag van 1500 euro in te zamelen en samen een stukje bij te dragen aan dit fijne én broodnodige initiatief. Hartelijk bedankt!

Andere vragen? Bekijk onze FAQ!

Naar meest gestelde vragen