Hoe zit het met corona maatregelen als je wil sporten?

26.08.2021
Hoe zit het met corona maatregelen als je wil sporten?

Ook de sportsector ondervindt een heleboel hinder van de maatregelen van de overheid om het coronavirus in te perken. Na een tijdje zonder sport, kunnen we nu weer met een gerust hart naar de sportclub vertrekken. Maar wat zijn de huidige maatregelen? Hoe zit het met bezoekers en kunnen we toeschouwers ontvangen tijdens een wedstrijd?

Buiten of binnen sporten in je sportclub

De regelgeving voor sporten is versoepeld en we kunnen weer onder vrijwel normale omstandigheden samenkomen in de sporthal of op de sportvelden buiten. Zowel binnen sporten als buiten sporten is weer mogelijk met alle sporters op het veld, want de densiteitsregels zijn afgeschaft!

Ook cafésporten en zaalsporten mogen doorgaan als voorheen. Voor deze activiteiten worden deelnemers verwacht een mondmasker te dragen wanneer ze niet aan de tafel zitten.

Deze versoepelingen werden onlangs doorgevoerd voor alle sporten, zowel binnen als buiten:

  • Densiteitsregels voor het aantal personen zijn afgeschaft
  • Geen limieten meer voor het aantal sporters
  • Tijdens het sporten mag er contact gemaakt worden met andere sporters
  • Kleedkamers en douches mogen weer open
  • Horeca activiteiten mogen doorgaan volgens de horeca reglementering

Controleer altijd eerst even bij je eigen sportvereniging of bij de club die je bezoekt. Het kan gebeuren dat sommige verenigingen zelf nog wel striktere regels hanteren. Dat mag natuurlijk altijd.

Publiek en toeschouwers tijdens sportwedstrijden

Voor sportwedstrijden en grotere evenementen kan je eventueel gebruik maken van het Covid Safe Ticket. Zonder Covid Safe Ticket kunnen er minder mensen worden samengebracht dan wanneer alle toeschouwers over een Safe Ticket beschikken.

Je bent als organisator niet verplicht om een testmogelijkheid aan te bieden aan bezoekers, maar organisatoren van sport evenementen kiezen er vaak voor om dit wél te doen en zo meer bezoekers aan te trekken.

 

Zonder Covid Safe Ticket

Zonder Safe Ticket mogen er maximaal 3.000 personen of toeschouwers aanwezig zijn. Die toeschouwers mogen zitten of staan, zo lang ze hun mondmasker dragen en een veilige afstand kunnen bewaren.

Met Covid Safe Ticket

Een Covid Safe Ticket kan je bemachtigen wanneer je 2 vaccinaties al langer dan 2 weken achter rug hebt, wanneer je recent negatief getest hebt of wanneer je het voorbije half jaar besmet bent geweest met Covid 19.

Sportwedstrijden die met een Covid Safe Ticket werken, hoeven verder minder rekening te houden met extreme maatregelen. Bezoekers zijn wel nog steeds verplicht om een mondmasker te dragen en om afstand te houden indien mogelijk.

Evenementen waar meer dan 5.000 mensen samenkomen, kunnen enkel georganiseerd worden met het Covid Safe Ticket.

Gratis PCR test voor leden van sportclubs

Om de werking van onze sportclubs wat te vergemakkelijken in deze complexe tijden, biedt de overheid gratis tests aan voor leden van sportclubs. Zo kunnen sporters die eraan twijfelen of ze besmet zijn, gratis een test doen om meer zekerheid te krijgen. Deze tests kunnen natuurlijk ook gebruikt worden voor wedstrijden en andere evenementen.

Let op: de tests zijn gratis voor sporters, maar niet voor bezoekers of toeschouwers. De tests blijven gratis tot 15 september.

 

Ook weer sporters ontvangen in jouw sportclub dit najaar?

Wil je als sportvereniging in orde zijn met alle maatregelen? Dan hou je best de website van de overheid in de gaten, want de restricties worden regelmatig gewijzigd.

Als eigenaar of organisator kan je altijd een aantal maatregelen nemen. Met die maatregelen kan je sporters, clubleden en bezoekers een veilig en aangenaam verblijf in jouw sportvereniging aanbieden.

Zo kan je zorgen voor contactloze betaalmogelijkheden, maar ook voor contactloze bestellingen met EasyServed. Neem contact met ons op om alle mogelijkheden te ontdekken.

Nog vragen? Laat het ons weten!

Contacteer ons