Visa introduceert VPAY debetkaart

15.10.2021
Visa introduceert VPAY debetkaart

Nu ook beschikbaar in België

De financiële kredietaanbieder Visa is vooral bekend omwille van de kredietkaarten. Iedereen in ons land heeft wel een Visa kredietkaart in zijn of haar bezit. Dit jaar introduceert Visa de VPAY debetkaart in België en dat heeft een belangrijk impact voor jouw klanten en jouw onderneming.

Geen verrassingen? Laat je contract dan nu nakijken!

Check mijn contract

Wat is VPAY?

V Pay

VPAY is de nieuwe debet betaaloplossing van Visa. Ze introduceren deze betaalmogelijkheid in België in samenwerking met BNP Paribas Fortis.

Dat betekent dat er maar liefst zo’n 4 miljoen betaalkaarten in ons land binnenkort met VPAY zullen werken.Wat betekent de Visa debetkaart voor jou?

De meeste mensen maken nog steeds meer gebruik van hun debetkaart. Een kredietkaart is een betaalmiddel dat enkel voor speciale aangelegenheden wordt aangewend, zoals het boeken van een hotel op vakantie of een online aankoop. Het feit dat Visa nu de VPAY debetkaart introduceert in België, speelt daar handig op in!

Wat betekent VPAY voor handelaars?

Handelaars in België moeten zeker rekening houden met deze nieuwe ontwikkeling in het betaallandschap. Tegen het einde van 2021 zullen Belgische bankkaarten niet langer gebruik maken van Bancontact en Maestro, maar van Bancontact en Visa Debit. Maestro blijft bestaan, maar sommige banken maken nu al de overstap.

VPAY wordt wereldwijd aanvaard en biedt dus een mooie oplossing voor gebruikers. Handelaars die VPAY accepteren ondervinden er ook geen nadeel van, want de transactiekosten zijn momenteel dezelfde.

VPAY is in principe een concurrent van Maestro. Die concurrentie kan op termijn leiden tot lagere transactiekosten wanneer de concurrerende bedrijven elkaar willen overtreffen. Dat is voorlopig dus nog niet het geval.

Wat betekent VPAY voor je klanten?

Je klanten merken weinig van de overstap. Ze kunnen op de meeste plaatsen gewoon met VPAY betalen. De enige vereiste is dat de betaalterminal VPAY moet aanvaarden.

Controleren of jouw betaalsysteem al is uitgerust voor VPAY!

VPAY activeren

Veel gestelde vragen over VPAY

Blijft Bancontact bestaan?

Bancontact blijft bestaan, maar…

Bancontact is een Belgische betaaloplossing. Belgen in het buitenland en buitenlandse klanten in België kunnen geen gebruik maken van Bancontact. Zij gebruiken momenteel Maestro voor het doorvoeren van betalingen.

Blijft Maestro bestaan?

Maestro blijft ook bestaan!

Maestro is een internationale betaaloplossing voor debetkaarten. Een groot deel van je klanten zal nog steeds gebruik maken van Maestro. Voorlopig gaat het slechts om één (of enkele) banken die een samenwerking met Visa aangaan. Voor deze debetkaarten wordt Maestro vervangen door VPAY van Visa.

Wat is het verschil tussen VPAY en Maestro?

Er zijn eigenlijk niet veel verschillen tussen VPAY en Maestro.

Gebruikers kunnen met beide betaalkaarten dezelfde handelingen uitvoeren. Beide betaalsystemen kunnen worden gebruikt voor betalingen in winkels en restaurants, online betalingen en geldopnames bij een automaat.

Het enige verschil is de ontwikkelaar. VPAY werd ontwikkeld door VISA, terwijl Maestro een product van MasterCard is.

Vragen of onduidelijkheden?

Contacteer ons
Betalen met VPAY

Kan ik online betalen met VPAY?

Ja!

VPAY kan ook gebruikt worden voor online betalingen. De enige vereiste is dat de webshop VPAY-ready is. Dat betekent dat de betaalmethode door de webshop eigenaar moet worden geactiveerd.

Ga ik hier last van ondervinden?

De kans bestaat dat je hier last van ondervindt.

Als je vandaag de dag enkel Bancontact aanbiedt, verandert er weinig voor je. Het blijft natuurlijk wel een feit dat je met Bancontact alleen geen buitenlandse klanten kan verder helpen.

Als je momenteel Bancontact en Maestro Domestic Only aanbiedt, kan het zijn dat een heleboel klanten plots niet meer bij je kunnen betalen, omdat ze geen Maestro, maar VPAY hebben. Het gaat hier dan over duizenden klanten met een betaalkaart die niet over Bancontact beschikt.

Moet ik actie ondernemen?

Om er zeker van te zijn dat jij al je klanten kan helpen, zorg je er best voor dat je betaaloplossing ook voorzien is voor VPAY.

  • Kijk het contract bij je huidige betalingsverwerker eens na
  • Vermeld jouw contract duidelijk: Maestro Domestic Only? Dan moet je actie ondernemen!