Wat zijn interchange fees?

Bij betalingen met de bankkaart worden er kosten in rekening gebracht. Jammer genoeg… Maar er valt nu éénmaal niet aan te ontsnappen! Transactiekosten en interchange fees kunnen variëren en het is dan ook interessant om weten welke fees en kosten je betaalt als klant én als ondernemer.
We geven je dan ook met plezier wat meer uitleg bij deze begrippen… Spannend!
Wat zijn transactiekosten?
Transactiekosten zijn kosten die in rekening gebracht worden wanneer een klant met de kaart betaalt. Het is de verkoper die deze kosten moet dragen en ze worden aangerekend voor iedere transactie met de kaart, ongeacht of het om een kredietkaart, debet kaart of online betaling gaat. Zie je… Onmogelijk aan te ontsnappen!
Afhankelijk van het exacte type betaling gaat het om een vast bedrag of een percentage van het transactiebedrag.
De kosten die je per transactie betaalt, bestaan uit een som van verschillende elementen.
- Acquierer markup (kost voor het verwerken van de transactie)
- Scheme fees (kost voor het gebruik van het betalingsnetwerk)
- Interchange fees (kost in rekening gebracht door de bank van je klant)
Kan je nog volgen? Ja? Alright, let’s go on!
Wat zijn interchange fees?
Interchange fees zijn onderling afgesproken door card schemes zoals Visa of Mastercard, maar worden betaald aan de kaartuitgevende bank (ook wel issuing bank of de bank van de klant genoemd). Ze zijn vaak de grootste kostenpost én een pijnpunt als het gaat om kaartverwerking. De kosten verschillen namelijk per markt, evenals de structuur van de betalingen en het kaarttype (consumentenkaart/bedrijfspas/prepaidkaart enz.).
Interchange ++ : dat is het transparante prijsmodel!
Interchange ++ is een prijsmodel dat nauwkeurig de kosten van interchange inzichtelijk maakt. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer de interchange fees in prijs dalen.
De fee caps in Europa waren voordelig voor bedrijven die gebruikmaken van het interchange ++ model. Wanneer de interchange fees daalden, werd dit één op één doorberekend aan de merchant.
De Interchange Fee Regulation (Europese wetgeving) zegt het volgende: “De Europese Commissie verwacht dat merchants bij elke transactie zelf het bedrag van de (Merchant Service Charge) en de interchange fee weten, waardoor ze kunnen zien of het voordeel van de verordening voor hun geldt.”
Waarom kiezen voor IC ++?
Als je nog kan volgen of net helemaal niet… Rest er louter nog de vraag: ja maar, wat is nu het beste? En serieus, kon je dat niet gewoon bovenaan in het artikel aanhalen?
Ja, konden we inderdaad. Maar nu ben je helemaal mee, toch?!
Als ondernemer kies je het best voor Interchange ++ als prijsmodel. En dat om wel drie eenvoudige redenen. Het is niet alleen transparanter maar ook goedkoper (whoehoe) én bovendien is er ook een véél lagere transactiekost voor kleinere bedragen. Wat jou als ondernemer alleen maar beter uitkomt!
Meer vragen over interchange fee?
Heb je meer vragen over interchange fees? Of over andere kosten verbonden aan het contactloos betalen?
Aarzel niet om contact op de nemen met de adviseurs van Easy Payments. We geven je graag wat meer inzicht in de fees die jij betaalt en gaan actief met jou op zoek naar de best mogelijke betaaloplossing voor jouw onderneming!